Alla inlägg den 3 mars 2014

Av Lena Ekman - 3 mars 2014 16:17

Grönisen Debbie blev nästan 15 år och hennes sökegenskaper var väl inte direkt av SM-kvalitet (knappast appell heller om jag ska vara ärlig) men hon visste vad som skulle göras. Det efter ett antal kurser och MASSA träning. Tyra hade grunderna när hon kom och en otrolig medfödd känsla för nosarbete och apportering så allt har gått som en dans med henne.

Inte så konstigt att jag gick ut stenhårt med Peppe i höstas - det är väl bara att gömma någon i skogen så hittar han hen... eller kanske inte.


Först var min tanke att jag lägger ner det, han är ju så duktig på lydnad och tycker det är så kul att rusa runt i skogen och busa med Tyra så det räcker väl. Men sen började jag ju inse att JAG vill ju träna sök även om det aldrig blir någon tävling för oss så är det en rolig och nyttig sysselsättning för hunden och jag tycker det är den i särklass roligaste hundsporten. Hur göra?


Sist jag hade flunsa höll den lille krulltotten på att göra mig galen så jag skickade barnet att gömma sig inne i lägenheten och när Peppe hittade henne fick han godis. Han sökte med ögon och öron men vad gjorde det, jag var sjuk och hunden behövde sysselsättas. Här började det gå upp ett ljus för mig, han behöver lära sig att det är kul att hitta någon/något, strunt samma hur det går till. Så helt kravlöst har jag gömt barn och låtit honom leta. Inne i den lilla 4:an, absolut inget svårt utan bara med fokus på att det är roligt att hitta. Sen har jag skickat honom att hämta sina leksaker som alltid ligger utspridda. Det har också blivit kravlöst och kul.


Idag testade vi igen, på med tjänste tecknet (= hitta något) och barnet fick gömma sig, och tro det eller ej men idag använde han till och med näsan.


Skam den som ger sig!

En lagotto kan visst göra allt som en schäfer kan, bara lite eljest   


 

Av Lena Ekman - 3 mars 2014 09:29

Läser just nu Anders Hallgrens "Drivkraft och motivation" en mycket intressant bok och heder till Hallgren, han har arbetat med hundar och skrivit böcker om dem i så många år men till skillnad från många andra så fastnar han inte i gamla hjulspår, han tar till sig ny forskning och är stor nog att ändra sin egen uppfattning efter vägen. Tänk om fler kunde göra så. Jag har en mycket gammal bok av honom där han förordar kastkedja för inkallningsträning, idag skulle Hallgren aldrig göra en sådan sak medan andra av hans kollegor fortfarande rycker i koppel, kastar burkar och korrigerar hur mycket som helst. Tänk det var inte längesen vi trodde atomen var den minsta bsetåndsdelen...


Åter till rubriken. På modet just nu är "passivitetsträning", alla hundar ska "vilas" till lydnad. Först när de är passiva ska man arbeta med dem. Men hur ska man kunna vila om det kryper i kroppen? Din hund kanske har varit hemma hela dagen, bara en snabb rastning på lunchen, efter en snabb middag åker du till kursen/träningen med hunden och så ska din hund som skapat förväntningar, har massa överskottsenergi och är överlycklig över att det äntligen ska hända något ligga stilla. Väl framme har du en tanke om att din hund ska vara lugn innan du börjar jobba med den. Till slut blir den lugn i dina ögon men varför? Vilar den och är avslappnad eller har den "gett upp" - ja här hände ändå inget, hunden ger upp och DÅ börjar du helt plötsligt kräva att hunden ska prestera på träningen. Du har plockat bort all motivation hos hunden. Hunden ville jobba och var glad, den fick inte det och tvingades att vara stilla....


Varför inte istället nyttja arbetsglädjen hos din hund, den kanske inte lyckas prestera perfekt när den är uppe i varv men ge den enkla uppgifter att lösa och belöna mycket så tror jag att du får en betydligt mer fokuserad hund än om du tvingar den till att ligga still. Efter en stund är den fokuserad och balanserad och ni kan göra stordåd tillsammans.


Men en stressad hund då? Ska inte de lära sig att slappna av - självklart men slappna av hur? Vi slappnar av i soffan på lördagkväll men hur avslappnad är du om tvätten ligger i högar, middagen står kvar på köksbordet, du vet att du måste ringa det där samtalet.... Slappnar av det gör man bäst efter att alla behov är tillfredsställda, att hunden är lagom mätt, lagom trött, har fått sin träning, har fått sin motion osv.


Självklart vill man ha en fokuserad hund på träningen, och en hund med en massa överskottsenergi har lätt att fokusera på i dina ögon "fel" saker, tex andra hundar, andras leksaker och kissfläckar. Här är det faktiskt DU som får ta smällen  och ARBETA. Gör det lätt för hunden att fokusera på dig, lek, var rolig, minska störningar och öka belöningarna till du har förflyttat hundens fokus från "fel" till "rätt". "Det går inte", "vi sätter oss", "vi måste nog träna passivitet"  är bara en massa ursäkter rent ut sagt. Om du vill att din hund ska jobba med dig är det dags att DU jobbar med den. Det kommer inte gratis.


Nästa gång du åker och ska träna hund, tänk efter, hur har din hunds dag sett ut? Anpassa träningen efter den och efter träningen, när hunden är nöjd DÅ är det ett utmärkt läge att träna passivitet och då uppskattar hunden att få vila och kommer slappna av ännu fortare nästa gång.

Presentation

Peppino Del Monte Della Dea

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards